[Română] Gambling Harms Special: „Nu Risti, nu Castigi”

 

de David Milosiu și Toni Bruce

Plăcile ceramice mici care afișează numere roșii, galbene și albastre se revarsă și țâșnesc pe podea. Undeva, se deschide o bere. Se toarnă cafeaua. Râsete izbucnesc. 

Suntem cu Lacian* și Brancu* la un joc de „remi”, sau „rummy”, așa cum este cunoscut și sub numele de - un joc de noroc jucat des de bărbați din comunitatea locală de romi din România. Starea de spirit este jovială și relaxată. După cum îmi spune Lacian, lucrurile pot fi mult mai tensionate: 

„Nu există limită pentru suma de bani pe care o poți paria în remi. Ar putea fi 10 lire sterline, ar putea fi 10.000 lire sterline. Am pierdut aproape totul. A dus la mari certuri cu familia mea. Ar fi trebuit să aduc bani acasă, dar jucat în schimb

 

Se crede că peste 200.000 de scoțieni sunt prinși în „jocuri de noroc cu probleme”; fie dependent de jocuri de noroc sau riscă să dezvolte o dependență. Am aruncat o privire mai atentă asupra modului în care jocurile de noroc pot afecta oamenii din comunitatea noastră de romi. 

Dintre persoanele pe care le-am intervievat, care au cerut toți să rămână anonime, au mai multe șanse să joace în viața reală decât jocurile de noroc online. Jocurile preferate au variat de la poker și blackjack în cazinouri, la aparate de slot și cumpărarea de bilete de loterie. 

Un bărbat cu care am vorbit, Florin, ne-a povestit despre obiceiurile lui de jocuri de noroc” „Joc mult. Joc lozuri, trag vreo patru-cinci bilete de loterie pe săptămână și joc și sloturi de două-trei ori pe săptămână. Cheltuiesc aproximativ 100 de lire sterline pe săptămână pe sloturi. Acesta este viciul meu – nu fumez, nu beau, dar pariez.” 

După cum s-a menționat mai devreme în revistă, magazinele de pariuri sunt mai probabil să se găsească în zonele defavorizate, mai degrabă decât în ​​zonele bogate, iar rata jocurilor de noroc cu probleme în aceste zone este în mod corespunzător mai mare. 

În Govanhill, respondenții noștri au remarcat câte magazine de pariuri existau într-un loc atât de mic și repercusiunile acestui lucru. Florin a vorbit despre renunțarea la un pariu de 15-30 de lire sterline la fiecare câteva zile, doar pentru că trece. Când câștigă, pune totul înapoi în joc. 

Alții s-ar trezi că părăsesc un magazin de pariuri, doar pentru a fi tentați în următorul. Damian* ne-a spus cu exasperare: „Sunt prea mulți în jur. Odată ce ieși dintr-unul, intri în altul!” 

Unii dintre bărbați au simțit că singurul mod în care se puteau simți bine în legătură cu jocurile de noroc era pur și simplu să se oprească. Doru a spus: „M-am oprit din jocurile de noroc. Mă certam cu familia mea, pierdeam mulți bani și nu aveam bani să cumpăr haine, mâncare sau să mă întrețin. Sincer să fiu, îmi făcea viața un iad, așa că a trebuit să opresc, deoarece nu ajungeam nicăieri în viață.” 

Subiectul rușinii a apărut mult, precum și sentimentele de furie. Daniel ne-a spus: „Dacă nu câștig, mă stresează. Dacă văd alți oameni câștigând, mă enervează.” Acest impact este bine documentat și are, de asemenea, efecte mai ample. Cercetătorii de la Departamentul de Sănătate Comportamentală din Georgia au descoperit că aproximativ una din patru persoane intervievate cu probleme legate de jocurile de noroc se implică în abuz conjugal și aproape 65% se confruntă cu probleme de furie semnificative clinic. 

Pentru cei mai mulți dintre bărbații cu care am vorbit, au început să joace de noroc pentru că era distractiv. Cu toate acestea, distracția s-a transformat în curând în stres când banii au început să se piardă. Și au fost mult mai multe pierderi decât victorii: „Am câștiga o dată și am pierde de zece ori”, își amintește unul. 

Mai degrabă decât distracție, s-au trezit jucând pentru banii pe care îi pierduseră, deoarece fără ei nu și-ar putea permite mâncare pentru familia lor. Criza costului vieții a făcut lucrurile și mai dificile pentru cei care trăiesc în zonele mai sărace, iar șansa de a-ți „încerca norocul” poate deveni din ce în ce mai atrăgătoare, mai ales dacă există o șansă la fiecare colț.

 Cu toate acestea, comunitatea poate fi găsită. Înapoi în camera cu clacănirea plăcilor, aerul punctat cu cafea tare și râsete și mai puternice. Lacian și Brancu sunt relaxați, glumesc cu prietenii. Secretul bucuriei lor? Ei nu mai joacă pentru bani. 

„A devenit atât de stresant încât nu mai jucăm pentru bani, o facem doar pentru a ne distra cu prietenii”, explică Brancu. „Este mult mai bine așa.” 

In schimb, bărbații joacă pentru a evita „pedepsele”. Dacă cineva pierde, va trebui să facă o pedeapsa, cum ar fi să bea multă apă sau să-și bage prosoape de hârtie în urechi. În loc de emoții dăunătoare care sunt stârnite de pierderea de bani, cum ar fi furia sau rușinea, bărbații îl tachinează în mod jucăuș pe adversar și acesta este sfârșitul. 

Ei râd, beau bere sau o cafea, pun la cale un alt joc. 

*Toate numele au fost schimbate pentru anonimat.

 
Previous
Previous

A Day in the Life of Govanhill Library

Next
Next

Gambling Harms Special: 'Nu Risti, nu Castigi' – 'You don't risk, you don't win'